krzysiek: przekatna rombu maja dlugosci 8 i 12 cm jakiej długości jest wysokość tego rombu
14 gru 15:23
Basia:
jak przecinają się przekatne rombu ? przypomnij sobie
na podstawie tej wiedzy oblicz długość boku a
nastepnie wykorzystaj dwa wzory na pole rombu
P=a*h/2 i P=d1*d2/2
próbuj, poradzisz sobie
14 gru 15:27
krzysiek: przekatana dzieli na 2 takie same odcinki ale niewiem jak obliczyc A a potem H
14 gru 15:38
Basia:
i pod katem protym czyli powstają trojkąty prostokatne o przeciwprostokatnej a i
przyprostokatnych d1/2=4 i d2/2=6
teraz zastosuj tw.Pitagorasa i jak będziesz miał a wykorzystaj wzory, które podałam
lewe strony tych wzorów są równe to co z prawymi?
14 gru 15:43
krzysiek: ale mozesz podac mi wynik bo niejestem pewien czy dobrze zrobilem
14 gru 16:53