Sara: dla jakich wartosci parlamentu m funkcja f(x) = (m+1)x2 -x +1-m nie ma miejsc zerowych?
14 gru 15:01
Basia:
a=m+1
b=-1
c=1-m
założenie: m+1#0 czyli m # -1
policz Δ
i rozwiąż nierówność Δ<0 (z niewiadomą m)
14 gru 15:06
Sara: ale skad wiemy jakie ma byc założenie?
14 gru 15:21
Basia:
bo inaczej nie byłaby to funkcja kwadratowa
w kwadratowej a#0
zresztą dla m=-1 dostaniesz funkcję liniową
f(x)=-x+2
a ta funkcja z całą pewnością ma miejsce zerowe -x+2=0 ⇔ x=2
14 gru 15:32
Sara: ale ta delta mi jakos nie wyszla

byc mogla mi policzyc bo cos mi sie nie udaje
14 gru 15:47
Basia:
a=m+1
b=-1
c=1-m
Δ=(-1)2-4*(m+1)(1-m)
Δ=1-4(1-m2)
Δ1-4+4m2
Δ=4m2-3
kiedy Δ<0
4m2-3<0
(2m-√3)(2m+√3)<0
dalej potrafisz?
14 gru 16:15
Sara: ok wyszło dzięki
14 gru 16:33