lukas: zbadaj wklęsłość, wypukłość i punkty przegięcia funkcji
k(x)=1/5x
5-2x
4+7x
jak to rozwiazac

14 gru 14:36
Basia:
musisz obliczyć k'(x) (pochodna pierwszego rzedu) i k''(x) (pochodna drugiego rzedu)
funkcja jest wypukła ⇔ k''(x)<0
jest wklęsła ⇔ k''(x)>0
miejsce zerowe k"(x) jest punktem przegięcia pod warunkiem, że druga pochodna zmienia w
tym punkcie znak a pierwsza albo nie ma w tym punkcie miejsca zerowego, albo nie zmienia
znaku
14 gru 15:10
lukas: a konkretnie
14 gru 15:22
Basia:
gotowiec ma być? to nie jest trudne, pomyśl trochę
(xn)'=n*xn-1
(c*f)'=c*f'
czyli (1/5x5)'=1/5(x5)'=1/5*5x4=x4
itd.
14 gru 15:35
lukas: na serio tego nie rozumiem
14 gru 15:43
Basia:
a umiesz w ogóle liczyć pochodne?
14 gru 15:46
Basia:
odpowiedz, bo nie wiem co dalej
14 gru 16:06
lukas: umiem
14 gru 16:16
Basia:
no to policz najpierw f'
f" jest pochodną f'
badasz znak f"
i musisz mi uwierzyć na słowo, że jest tak jak wyzej napisałam
nie potrafię Ci tutaj tego wytłumaczyć
to są dosyć skomplikowane dowody no i rysunki potrzebne żeby to jakoś uprzystępnić
14 gru 16:41
lukas: spoko, dzieki za wszystko
14 gru 16:56
klik: zbadaj wklęsłość, wypukłość i punkty przegięcia funkcji
f(x) = x √ 4−x2
17 gru 23:46
monia: f(x) = x5 − 2x3 + √x
5 lis 14:26