misiek: Rozwiąż równania:
a)4x
3-3x-1=0
b)x
6-26x
3-27=0
Bardzo proszę o pomoc


14 gru 13:43
adm: Pierwszy przykład robimy przez grupowanie wyrazów, tzn
4x3-4x+x-1=0
4x(x2-1)+(x-1)=0
// bo (x2-1)=(x+1)(x-1), więc mamy wspólny czynnik x-1, zostawiamy go w spokoju.
teraz wymnażamy to co nam zostało, czyli (4x+1)(x+1)=4x2+4x+x+1=4x2+5x+1//
(x-1)(4x2+5x+1)=0
x=1 Δ=25-4*4*1=9
x2=-1
x3=-0,25
x∈{-1;-0,25;1}
zgadza się?
14 gru 13:55
adm: drugi analogicznie, przez grupowanie (wskazówka: spróbuj rozbić -26x
3=-27x
3+x
3 i
zobacz co się będzie działo

)
14 gru 13:56