lukas: g
2(x)=sin(x
2-3)-5 jak to rozwiazac
14 gru 13:14
xpt: tutaj musisz zastosować najpierw wzór [f(x)-g(x)]' = f'(x)-g'(x)
a następnie przy obliczaniu pochodnej z sin(x
2-3) będziesz musiał skorzystać ze wzoru
[f(g(x))]' = f'(g(x)) * g'(x)
Dalej jest już zwyczajne obliczanie pochodnej, które powinno być wam wytłumaczone przez
nauczyciela, jeśli nadal jednak odczuwasz niedosyt wiedzy związanej z obliczaniem
pochodnej funkcji to wiedz, że tutaj znajdziesz ludzi, którzy z chęcią Ci wyjaśnią to
zagadnienie
14 gru 14:03
lukas: czy koncowy wynik powinien mi wyjsc cos*2x
14 gru 14:06
xpt: Moim zdaniem to powinno być tak:
g2'(x)=[sin(x2-3)-5]' =[sin(x2-3)]' - 5' = [sin(x2-3)]' = sin'(x2-3) * (x2-3) =
cos(x2-3) * 2x
Ale ostatnio coś dużo błędów i przeoczeń robię, więc rozwiązanie niekoniecznie poprawne.
PS. Już nie rozpisywałem, że (x2-3)' = (x2)'-(3)' ale myślę, ze to jest oczywiste.
14 gru 14:16
lukas: ok dzieki
14 gru 14:20