matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciag geometryczny
kuzu:
w ciągu geometrycznym a
3
=8, a
7
=1/2 wyznacz pierwszy wyraz i iloraz tego ciągu.
19 maj 23:38
Godzio:
a
7
= q
4
a
3
1
2
= q
4
8
0,0625 = q
4
1
1
q =
v q = −
2
2
a
3
= a
1
* q
2
1
8 = a
1
*
4
a
1
= 32
19 maj 23:42
Bogdan:
1
1
a
7
= a
3
*q
7 − 3
⇒
= 8*q
4
⇒ q
4
=
2
16
1
1
1
1
q
2
= −
sprzeczność lub q
2
=
⇒ q = −
lub q =
4
4
2
2
1
a
3
= a
1
*q
2
⇒ 8 = a
1
*
⇒ a
1
= 32
4
19 maj 23:46
kuzu:
o matko faktycznie, dzieki!
19 maj 23:48