ciągi
aiselle: mam problem z zadaniem :
wyrazy pewnego nieskończonego ciągu arytmetyznego an spłniaja układ równań
a2 +a3 =7
2a1 +a5=9
oblicz pierwszy wyraz i różnicę i pierwszy wyraz ciągu.
czy liczna 1008 jest wyrazem ciągu? Uzasadnij dpowiedz
19 maj 23:17
Basia:
a2=a1+r
a3=a1+2r
a5=a1+4r
a1+r+a1+2r=7
2a1+a1+4r=9
2a1+3r=7
3a1+4r=9
rozwiąż ten układ równań; napisz wzór ogólny ciagu
an=a1+(n−1)*r
sprawdź czy an może = 1008
19 maj 23:21
aiselle: dzieki
pomogłabys mi jeszcze z jednym zadaniem.
dany ciąg an, w którym a1 = −17 a między kolejnymi dwoma wyrazami tego ciągu zachodzi
związek an+1= an +2/3. Oblicz sumę wszystkich ujemnych wyrazów tego ciągu
zaczełam poprzez wyznaczenie r jak 2/3
i potem an= −17 +2/3 x(n−1)
−17+2/3 x(n−1)
−172/5 <−2/5n / :−2/3n
48 1/2 <n
i potem obliczałam a48
= −17 +96/5=−17 +19 1/5
i cały czas wychodzi dodatnie .
co zrobilam zle ? mogłabys mi jakoś pomóc^^
19 maj 23:38
Basia:
a
n = −17+
23*(n−1)
a
n = −17 +
23n −
23
a
n<0 ⇔
2n−53<0 ⇔
2n<53 ⇔
n<
532
n<26
12
czyli ujemne są wyrazy a
1,a
2,.................,a
26
czyli musisz policzyć S
26
19 maj 23:49
robinka: −51+2n−2<0
2n<53
n<26,5
n=26
| | (a1+an)*n | |
Sn= |
| podstawiasz i wyliczasz  |
| | 2 | |
19 maj 23:52
aiselle: mam jedno pytanie jak jest to równanie:
2n−53 /3 <0
i potem tej 3 nie ma, mnożyłaś całe równanie przez 3 ?
20 maj 00:11
Basia:
powiedzmy, że pomnożyłam, bo tak też można
a=0*3
a=0
w rzeczywistości
ułamek=0 ⇔ licznik=0
20 maj 00:15
aiselle: dzięki ; )
20 maj 00:18