matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz całkę
zorro:
Ile wynosi całka lnx/x
3
?
19 maj 22:44
Basia:
pocałkuj przez części f(x) = lnx f'(x)=
1
x
1
1
g'(x)=
=x
−3
g(x) = −
1
2
x
−2
= −
x
3
x
2
lnx
1
= −
− ∫ −
dx =
x
2
x
3
lnx
= −
+ ∫x
−3
dx
x
2
dokończyć potrafisz ?
19 maj 22:57
robinka:
u=lnx v'=x
−3
1
u'=1/x v=
x
−2
−2
1
1
lnx*
x
−2
−∫
−2
−2*x
3
1
1
lnx*
x
−2
+
∫*x
−3
−2
2
1
1
lnx*
x
−2
+
∫x
−3
−2
2
1
1
lnx*
x
−2
−
x
−2
−2
4
ja bym to tak policzyła
19 maj 23:01
Basia:
masz rację;
1
2
mi zginął
19 maj 23:07
Amaz:
a to przez części trzeba bylo haha
20 maj 09:48