Matematyka
obcy123: Ułóż po 5 przykładów do każdego wzoru sktuconego mnożenia i zastosuj je:
do 3 wzorów!
19 maj 21:40
Godzio:
a2 + 2ab + b2 = (a+b)2
5x2 + 2√5x + 1 = (√5x + 1)2
an − bn = (a − b)(an−1 + an−2b + an−3b2 + ... a2bn−3 + abn−2 + bn−1)
x6 − 1 = (x − 1)(x5 + x4 + x3 + x2 + x + 1)
a2 − b2 = (a−b)(a+b)
x2 + 10x + 25 − 4 = (x+5)2 − 4 = (x+5 − 4)(x+5 + 4) = (x+1)(x+9)
19 maj 21:45
Godzio: spróbuj sam coś dopisać, nie jest to trudne
19 maj 21:45
Godzio: (x+5 − 2)(x+5 + 2) = (x + 3)(x + 7) − poprawka do ostatniego
19 maj 21:46
obcy123: Godzio dzienki,ale tego 2 to nieznam:(
19 maj 21:46
Godzio: to daj:
a
2 − 2ab + b
2
ten 2 to dodatkowo (zaszpanujesz na lekcji

)
19 maj 21:47
obcy123: jestem w 1 gimnazjum!
19 maj 21:48
19 maj 21:49
robinka: a2−2ab+b2=(a−b)2
x2−6x+9=(x−3)2 zamiast drugiego przykładu
19 maj 21:49
obcy123: ale i tak go niekumam!
19 maj 21:49
obcy123: Dzienkuje bardzo
19 maj 21:50
obcy123: Nie rozumiem tego

!
19 maj 21:56
robinka: dokładnie czego nie rozumiesz?
19 maj 22:06
obcy123: a wszystkiego:(
19 maj 22:09
obcy123: a czy to jest dobrze?
(0+0)kwadrat=0kwadrat+2*0*0*0+0kwadrat=0
...?
19 maj 22:33
Basia:
dobrze, tylko po co tu stosować wzór skróconego mnożenia ?
obok tego okienka napisano jak należy pisać wykładniki potęg
19 maj 22:37
robinka: troszkę dziwny przykład

raczej się zer nie używa w tych wzorach



, a skąd trzy zera
2*0*0*0 , poin powinno być 2*0*0:

(x+2)
2=podnosisz x
2 +2*x*2+2
2=x
2+4x+4
używa się do wzorów literek i cyfr, bo bezsensu używać wzory do wyrażenia (1+1)
2= można od
razu napisać 2
2=4
19 maj 22:40
obcy123: a taki jakiś na koniec bo mi sie myśleć nie chciało

19 maj 22:44
obcy123: ale dzienki!
19 maj 22:44