krótka pomoc w funkcji kwadratowej! Prosze...
Tomek: Próbuje sam nauczyć sie funkcji kwadratowej i mam 1 problem
więc
−2x+1=x
2−5x+3
i doprowadziłem to wyrażenie do postaci
−x
2+3x−2=0 wiem ,ze mozna to przemnożyc przez (−1) ale chyba nie trzeba

bo to też jest
funkcja kwadratowa
kiedy sie przemnoży przez (−1) wychodzi x
2−3x+2=0
Dobra ale kiedy chce obliczyc delte jest ok wychodzi w obu 1 ale jak juz podkładam do wzoru na
x1 to mi nie wychodzi, w obu tak samo


PATRZCIE!
−x
2+3x−2=0
| | −(3)−1 | |
x1= |
| i wychodzi 2 |
| | 2*(−1) | |
a jak dam do równania
x
2−3x+2=0 to
| | −(−3)−1 | |
x1= |
| i wychodzi 1 |
| | 2*(1) | |
Nie więc o co kaman czy zawsze trzeba jakos przekształcać funkcje kwadratową ... nie mam
pojęcia pomóżcie
19 maj 21:16
b.: no dobrze, ale w 1. przypadku
a w 2.
czyli rozwiązania wychodzą takie same (1 oraz 2), ale w innej kolejności
19 maj 21:21
b.: czyli wszystko jest ok
poza tym, łatwo sprawdzic, czy sie dobrze znalazlo pierwiastek np. x=1: po prostu trzeba
wstawic to x=1 do wzoru funkcji i sprawdzic, czy wyjdzie 0:
−12 + 3*1 + 2 = 0
ok, czyli 1 jest pierwiastkiem −x2+3x+2
19 maj 21:22
Kalhiri: −x
2+3x−2=0
x2−3x+2=0 to
I wszystko się zgadza. Musisz po prostu wyliczyć obie niewiadome, nie jedną
19 maj 21:24
Tomek: dziekuje pięknie jestescie mistrzami
19 maj 21:24
Basia:
no to wtrącę swoje trzy grosze
jeżeli Δ>0
ax2+bx+c = a(x−x1)(x−x2)
−ax2−bx−c=−(ax2+bx+c)=−[ a(x−x1)(x−x2) ] = −a(x−x1)(x−x2)
jak widać f(x)=ax2+bx+c i g(x)=−f(x) mają takie same miejsca zerowe
19 maj 21:45