Ciagi :((
Olusia ;): Proszę o pomoc

Zbadaj znak różnicy a
n+1 − a
n i określ motonicznosc ciagu (a
n).
a) a
n= 4n−2
b) a
n= −n+7
c) a
n= a
2 −8
19 maj 20:49
robinka: an+1=4n+4−2=4n+2
an+1 − an=4n+2−4n+2=4 >0 jest rosnący
kolejne robisz podobnie, spróbuj sama
Ciąg (an) nazywamy ciągiem rosnącym, jeżeli dla każdego n ∈ N+ jest spełniona nierówność
an+1 − an>0.
Ciąg (an) nazywamy ciągiem malejącym, jeżeli dla każdego n ∈ N+ jest spełniona nierówność
an+1 − an<0−.
Ciąg (an) nazywamy ciągiem stałym, wtedy i tylko wtedy, gdy an+1 = an.
19 maj 21:04
Olusia ;): Tak mi nawet wyszło

Podobny przyklad byl w zadaniach z monotoicznoscia. Ale nie wchodzilam tam wczesniej..
Dzięki bardzo
19 maj 21:08