.
lolka: w okrąg o promieniu 7 wpisano czworokąt ABCD. Oblicz obwód L i pole P czworokąta , wiedząc , że
:
długość AB = długości BC
∡ADC = 120 stopni
i stosunek P trójkąta ABD do pola trójkąta BCD jest równy 2:1
19 maj 20:39
Basia:

α=120 ⇒ β=60 ⇒ △ABC jest równoboczny ⇒ γ=120
stąd:
a
2=r
2+r
2−2r*r*cos120 = 2r
2+2r
2*
12 = 3r
2
a
2=3*7
2
a=7
√3
α+β=180 ⇒ |∡A|+|∡C|=180
P
ABD=
12a*x*sinδ
P
BCD=
12*a*y*sin(180−δ)=
12*a*y*sinδ
xy=
21
x=2y
z tr.ADC
a
2=x
2+y
2−2xy*cos120
49*3 = (2y)
2+y
2−2*2y*y*(−
12)
5y
2+2y
2=49*3
7y
2=49*3
y
2=7
3=21
y=
√21
a=7√3 x=2√21 y=√21
resztę już sobie policz i sprawdź czy się gdzieś nie pomyliłam w rachunkach
19 maj 21:05