matematykaszkolna.pl
Chemia Godzio: Mateusz możesz mi pomóc, otóż mam takie zadanie z chemii (dodatkowe), żeby w warunkach domowych zrobić doświadczenie: − robienie mydła z masła i ogólnie je opisać co i jak itd. Wiesz może jak się za to zabrać albo coś emotka. Będę wdzięczny za pomoc.
19 maj 20:33
Mateusz: Juz pisze co i jak
19 maj 20:49
Godzio: ok czekam emotka
19 maj 21:00
Mateusz: No więc tak bardzo fajne doswiadczenie polecam do wykonania w domu potrzebujemy wodorotlenek sodu NaOH masło parowniczke palnik i probowke Opis doswiadczenia W parowniczce umieszczamy tłuscz czyli masło następnie dodajemy stężonego NaOH i mieszamy powstałą zawiesine ogrzewamy przez kilka minut po ostygnięciu powstały produkt dodajemy do probówki z wodą i wstrząsamy widzimy ze woda pieni się Wniosek powstały produkt jest mydłem zachodzi reakcja hydrolizy zasadowej(zmydlania) tłuszczu kwasu stearynowego ktory występuje w masle z wodorotlenkiem sodu powstaje stearynian sodu we wniosku mozesz tez zamiescic rownanie reakcji będziesz wiedział jak
19 maj 21:01
Mateusz: U przepraszam wykasuj tam z wnioskow hydroliza zasadowa to dotyczy otrzymywania mydeł z tłuszcow własciwych wykasuj hydroliza zasadowa i to zmydlanie zagalopowałem sie troche
19 maj 21:05
Godzio: z reakcjami sobie już poradze wielkie dzięki emotka tylko jeszcze jedno pytanko, do jakiego miejwiecej momentu ogrzewamy tą zawiesinę ?
19 maj 21:10
Mateusz: jak ja je kiedys wykonywałem to pare minut ogrzewałem masło sie rozpusciło i powstały grudki mydła Jest to reakcja typu kwas+zasada→sol+woda solą u nas jest to mydło stearynian sodu to mydło moze tez byc palmitynianem sodu nie sprawdzałem potem bo w masle występuje tez kwas palmitynowy w 62% a kwas stearynowy w 69% ale mysle ze to wystarczy
19 maj 21:20
Godzio: dobra już skończyłem ogrzewać i dodałem do wody, już się grudki tworzą i ogólnie widać mydło wielkie dzięki
19 maj 21:21
Mateusz: a to masz w domu zasade sodową do eksperymentu widze ze sie przygotowałes emotka
19 maj 21:25
Godzio: właściwie to spontanicznie dzisiaj szukałem w domu i znalazłem emotka
19 maj 21:28
Godzio: Ale dzisiaj to tylko na próbę czy wszystko działa ok. Jutro będę robić porządną prezentacje ze wnioskami zdjęciami reakcjami itd.
19 maj 21:29
Mateusz: A powiedz jescze w naczyniu została ci pod tym mydłem bezbarwna ciecz
19 maj 21:35
Godzio: taka troche brązowawa
19 maj 21:37
Godzio: Było trochę więcej masła niż sody to pewnie dlatego
19 maj 21:38
Mateusz: acha no to w takim razie to jest reakcja zmydlania tłuszczu gdzie powstaje gliceryna i mydło czyli po wystudzeniu otrzymujemy sol sodową wyzszego kwasu karboksylowego czyli mydło oraz na dnie naczynia pozostaje gliceryna ja zasugerowałem sie niepotrzebnie tym kwasem stearynowym sorki za wprowadzanie w błąd nie jest ona brązowa tylko bezbarwna a u ciebie moze to wynikac z jakis zanieczyszczen ale o tym nie musisz wspominac.
19 maj 21:44
Godzio: ok emotka
19 maj 21:46
Mateusz: Chemia to jednak nauka ktora moze wprowadzic czasem w zakłopotanieemotka piszesz rownanie reakcji tristearynianu glicerolu z NaOH i po sprawie
19 maj 21:47
Godzio: rysunek końcówka .... + 3C17H35COOH To jest poprawna reakcja ?
19 maj 21:53
Godzio: 3C17H35COONa miało byćemotka
19 maj 21:54
Mateusz: Tak zgadza sie tylko tam gdzie masz grupy C17H35 te kreski(wiązania) zrob je na prosto i bedzie git
19 maj 22:17
Godzio: ok
19 maj 22:19
Mateusz: Tam mozesz dopisac we wnioskach ze w w yniku ogrzewania tłuscze zawarte w masle hydrolizują dając glicerol i kwasy tłuszczowe lub ich sole tu mamy do czynienia z hydrolizą zasadową ( zmydlanie tłusczów ) Masło jest mieszaniną estrów glicerynowych kwasów tłuszczowych ogrzewanie z wodorotlenkiem sodu powoduje rozpad tłusczów czyli ich zmydlanie no i ta przykładowa reakcja bo to nie tylko ten tłuscz sie zmydlił.
19 maj 22:34
Mateusz: A i pytanie czy ty jestes tym forumowym Godzio co robi sporą część zadan z matematykina forum czy nie bo juz wczesniej ktos inny chyba był pod tym samym nicki−em
19 maj 22:40
Godzio: Jakoś sobie to wszystko skompletuje i jutro to wrzucę i sprawdzisz ok ?
19 maj 22:40
Godzio: ten forumowy emotka
19 maj 22:41
Mateusz: ok nie ma sprawy sprawdzi sie
19 maj 22:42
Mateusz: A i jescze bym zapomniał jakby ci chemiczka lub chemik zadał pytanie w stylu a czemu tak potwierdzamy obecnosc mydła(rozpuszcamy w wodzie) no to powiesz albo tam napiszesz we wnioskach ze próbka mydła rozpuszcza się w wodzie (brak śladów tłuszczu).Jakos to se tam sklec z tego wszystkiego co tam napisałem ewentualnie jutro poprawie podziel to sobie na etapy 1 Opis doswiadczenia albo schematyczny rysunek 2 obserwacje np w wyniku ogrzewania mieszaniny itd 3 wniosek cos tam napisz z tego i dodaj rownanie reakcji jako przykładowe i tyle
19 maj 22:54
Godzio: Raczej nie będzie się pytać, napisze w taki sposób że nie będzie się do czego przyczepić
19 maj 22:57
Godzio: mógłbym Ci wysłać moją prezentację a ty byś ewentualnie napisał co tam zmienić?
20 maj 20:01
Mateusz: no a jaką drogą wyslesz tu na forum czy inaczej
20 maj 20:05
Godzio: na serwer wsadze tylko powiedz czy masz office jesli tak to jaka wersje
20 maj 20:07
Godzio: na serwer wsadze tylko powiedz czy masz office jesli tak to jaka wersje
20 maj 20:07
Mateusz: Mam akurat open office jedynke
20 maj 20:11
20 maj 20:14
Godzio: Ja będę za jakieś 30 min, jadę sprawdzić jak odra stoi bo coś podobno się dzieje
20 maj 20:24
Mateusz: No bardzo dobra prezentacja jak dla mnie mimo ze nie jestem nauczycielem dałbym ci ocene bdb ładnie zrobiona prezentacja nic nie trzeba poprawiac moim zdaniem jedynie tylko "Otrzymanie z masła mydło" zamien na otrzymywanie mydła z masła będzie3 tak estetycznie to tyle
20 maj 20:32
Mateusz: A dopiero teraz zauwazyłem w obserwacjach popraw "masło reaguje z wodorotlenkiem sodu a nie sodem.
20 maj 20:38
Godzio: Dzięki wielkie emotka
20 maj 22:04
Mateusz: To napisz tam kiedy jaką ocenke dostałes
20 maj 22:15
Godzio: ok, tyle że napisze ile pkt bo w moim LO nie ma ocen tylko są punkty
20 maj 22:52