Damian: Oblicz sumę [1/(√1+√2)]+[1/(√2+√3)]+[1/(√3+√4)]+...+[1/(√88+√100)].
Proszę o pomoc.
13 gru 23:55
b.: pomnóż licznik i mianownik
pierwszego z tych ułamków przez
√2-
√1,
drugiego z ułamków przez
√3-
√2,
itd.
i policz...
ale się będzie skracało!
13 gru 23:59
Damian: dzięki
15 gru 18:09
Paulina: I √x2 - 2x+1 I -2 = 3
15 gru 18:17
Paulina: prosze o pomoc.
15 gru 18:27
xpt: Jesteś pewna, ze dobrze zaznaczyłeś wartość bezwzględną ? Bo w tym miejscu i tak nic nie
daje

|
√x2-2x+1| - 2 =3 wartość pierwiastka zawsze jest dodatnia więc można pominąć
wartości bezwzględne
√(x-1)2 - 2 =3
|x-1| -2 = 3
|x-1| = 5
x-1 =5 V x-1 = - 5
x = 6 V x =-4
odp x∈ {6,-4}
15 gru 18:31
Paulina: dziekuje
15 gru 19:00
Paulina:): no ta wartość bezwzględna powinna być za -2..
15 gru 19:08