matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wielokąty ich pola i obwody
Justa8780:
Dany jest równoległobok o bokach a=3pierwiastków5 b=6pierwiastków5 cm oraz kącie ostrym α=30stopni.Oblicz jego pole.
19 maj 19:25
robinka:
P=a*bsinα a=3
√
5
b=6
√
5
α=30 P=3
√
5
*6
√
5
sin30
1
P=80*
=40 cm
2
2
19 maj 20:13