matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
geometria trójkąty
ola0912:
Wysokość trójkąta prostokątnego, poprowadzona z wierzchołka kąta prostego, dzieli go na dwa trójkąty o polach 54 cm
2
i 96 cm
2
. Oblicz długości boków tego trójkąta. Proszę o szybką odpowiedź
19 maj 19:15
Basia:
tr. ADB ~ tr.BDC
AD
BD
=
BD
CD
x
h
=
h
y
h
2
=x*y
x*h
P
ADB
=
2
y*h
P
BDC
=
2
x*h
=96
2
y*h
=54
2
x*h=192 y*h=108 x*h*y*h=192*108 x*y*h
2
=192*108 h
2
*h
2
=192*108 h
4
= 2*96*2*54 = 4*2*48*2*27 = 4*4*16*3*9*3 = 16
2
*9
2
h
2
=16*9 h=4*3=12
h=12
x*12=192
x=16
y*12=108
y=9
a
2
=x
2
+h
2
b
2
=y
2
+h
2
c=x+y dokończ obliczenia
19 maj 22:13