zadanie tekstowe
Martuu: Samolot przebył pewną drogę w 1 godzinę i 6 minut. W jakim czasie przebędzie on tę drogę jeśli
będzie leciał z prędkością większą o 20 %
19 maj 19:10
Basia:
6 minut = 0,1h
v*1,1=s
1,2v*t=s
1,2v*t=1,1v
t=1112 h = 11*6012 min = 11*5 min = 55 min
19 maj 22:31
panoramix: x − droga przebyta przez samolot
y − droga przebyta w ciągu godziny
x − 66 min
y − 60 min
y= 60x/66
y= 0,91x prędkość w ciągu jednej godziny
0,91x x 120%= 1,09x prędkość zwiększona o 20%
1,09x − 60min
x − y
y= 60x/1,09x = 55 min
8 sty 15:06
Mariush:
x−droga samolotu w ciagu 66 min
| 1,2x | |
| zwiekszona szybkosc |
| 66 | |
| | x | |
skracamy i otrzymujemy |
| ,w mianowniku czas |
| | 55 | |
8 sty 15:29
pigor: ...., lub np. tak : 1h 6'= 66' , więc z warunków zadania :
droga s= v*t=const. ⇒ 120%v*t= v*66 /:1,2v ⇒ t=
66012 ⇒
t= 55' . ...
8 sty 15:42