kwadrat wpisany w trojkat
troooojkat: blagam o pomoc!: )
zad.1.
w trojkacie rownoramiennym ABC podstawa AB ma dlugosc 12cm, a wysokosc CD ma 24 cm. w trojkat
ten wpisano kwadrat, ktorego dwa wierzcholki naleza do podstawy ab, a dwa−do ramion AC i BC.
oblicz dlugosc przekatnej w tym kwadracie.
19 maj 19:05
pierwszaliceum: bardzo pilne! z gory wdzieczna jestem za pomoc! zad.1. w trojkacie rownoramiennym ABC podstawa
AB ma dlugosc 12cm, a wysokosc CD ma 24 cm. w trojkat ten wpisano kwadrat, ktorego dwa
wierzcholki naleza do podstawy ab, a dwa−do ramion AC i BC. oblicz dlugosc przekatnej w tym
kwadracie.
19 maj 20:11
robinka:

a=12
h=24
(24−2x)*6=24x
144−12x=24x
36x=144
x=4
y=2x=8
d=y
√2
d=8
√2
19 maj 20:26