mnozenie wyrazen wymiernych
Konrad: Witam potrzebuje zeby mi ktos obliczyl i wytlumaczyl jak to obliczyc:
oraz
| 27−x3 | | 2x | |
| razy |
| |
| 9+3x+x2 | | 3−x | |
Z gory dziekuje
19 maj 19:03
Kejt:
| 3x2+3x | | x−1 | | (x−1)(3x2+3x) | | 3x3+3x2−3x2−3x | |
| * |
| = |
| = |
| = |
| x2−1 | | 6x | | 6x(x2−1) | | 6x3−6x | |
| | 3x3−3x | | 3x(x2−1) | | x2−1 | |
|
| = |
| = |
| |
| | 6x3−6x | | 3x(2x2−2) | | 2x2−2 | |
a dalej nie mam pomysłu..
19 maj 19:14
Konrad: Ooo dzieki

Sam juz rozkminilem o co biega, ale jeszcze rozwiazanie do 2 dzialania by sie przydalo
19 maj 19:21
Konrad: | | 1 | |
A i jeszcze mam taki zonk, ze w odpowiedziach pisze |
| ,dla x≠−1 i x≠0 i x≠1 |
| | 2 | |
o co w tym chodzi
19 maj 19:25
Kejt: to wartości "x" dla których mianownik będzie równy zero (przez zero niewolno dzielić)
dla x=−1
2(−1)2−2=2*1−2=2−2=0
dla x=1
2*12−2=2*1−2=2−2=0
a dla x=0
6*0=0
i po pomnożeniu x2−1 też wyjdzie 0 w mianowniku.
19 maj 19:33
Kejt: drugie postaraj się sam. w razie czego mogę pomóc, ale już nie rozwiążę..
19 maj 19:34
Konrad: Ooo dzieki Ci przyjacielu, przyjaciółko
19 maj 19:35
Kejt: heh. prosz ;>
jak rozwiążesz to tutaj to może uda mi się sprawdzić, jeśli chcesz.
19 maj 19:36
Konrad: Co do drugiego, to wiem ze delte musze obliczyc i wychodzi mi ujemna wiec nie ma miejsc
zerowych i tu poległem bo nie wiem jak to w liczebniku napisac( jak nie ma miejsc zerowych)
19 maj 19:36
Konrad: DElta wychodzi mi −27 co oznaczaq ze nie ma miejsc zerowych i jak to wpisac tam w
liczebnik[gdzie bylo wlasnie policzyc ta delte] ze nie ma miejsc zerowych
19 maj 19:40
Kejt: poczekaj. sprawdzę.
19 maj 19:41
Konrad: Twu! w mianowniku
19 maj 19:41
Kejt: hmm.. jak jest w odpowiedziach?
19 maj 19:43
Konrad: 2x, dla x≠3
19 maj 19:47
Konrad: Jestes
19 maj 19:53
Kejt: mam
19 maj 19:55
Konrad: O prosze, dawaj
19 maj 19:57
Konrad: Sam az jestem ciekawy
19 maj 19:57
Kejt: | (27−x3)2x | | (27−x3)(2x) | |
| = |
| =2x ;> |
| (9+3x+x2)(3−x) | | 27−x3 | |
19 maj 19:57
Kejt: to, że dla x≠3 to mam nadzieję dość oczywiste.
19 maj 19:58
Konrad: A skoro delta wychodzi −27, a u Ciebie jest 27 i skad to −x
3

<nie
bij>
19 maj 20:01
Kejt: nie liczyłam delty. to ze wzoru skróconego mnożenia −> różnica sześcianów.
19 maj 20:03
Konrad: Aaa takie coś... nie pomyślałem że można wykorzystać wzór...
Jeszcze gdybyś mi przypomnial[a] jak wyglada ten wzor
19 maj 20:05
Konrad: Sorki, przypomniala
19 maj 20:05
Kejt: a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2)
19 maj 20:05
Konrad: Aaa jeszcze raz bardzo Ci dziękuję

Pozdrawiam serdecznie
19 maj 20:07