Trygonometria-zadanie z I LO.
OliFka: Bardzo proszę o pomoc, zadanie z I LO.
Dane są dwa okręgi styczne zewnętrznie o promieniach r1=3 cm, r2=4 cm. Prosta k styczna do
obu tych okręgów tworzy z prostą przechodzącą przez ich środki kąt równy 30 stopni. Oblicz
odległość między środkami tych okręgów.
19 maj 18:55
OliFka: Pomoże ktoś?
19 maj 19:08
OliFka: Eto, Bogdanie, Godzio i inni wybitni matematycy − ratujcie!
19 maj 19:17
Kharr: Jeszcze Kejt jest
19 maj 19:21
OliFka: Ratujcieee!
19 maj 19:58
Kejt: heh. żeby Kejt jeszcze pamiętała co to znaczy, że są styczne zewnętrznie...można o jakiś
rysunek prosić?
19 maj 20:00
Godzio:
dla
Kejt : |S
1S
2| = r
1 + r
2
zaraz coś się pomyśli
19 maj 20:01
Kejt: w sensie, że okręgi mają jeden punkt wspólny, tak?
19 maj 20:04
Godzio: dokładnie

, zrobiłem rysunek wszystko ok tylko ja tu patrze że już mamy rozwiązanie
"Oblicz odległość między środkami okręgów" − skoro są styczne zewnętrznie to odległość środków
równa się sumie promienii
3 + 4 = 7
19 maj 20:06
Kejt: heh. jednak dobrze myślałam, ale coś za łatwe się wydawało.. dzięki za przypomnienie ;>
19 maj 20:07
Godzio: może jakieś podchwytliwe
19 maj 20:09
Kejt: Albo autorka się pomyliła przepisując..
19 maj 20:11
Godzio:
y = 8
2r
1 + r
2 + x = 8
6 + 4 + x = 8
x = −2

więc chyba jednak się pomyliła
19 maj 20:17
OliFka: Ma wyjść 2 cm...
19 maj 22:33
Godzio: dlatego mówię, sprawdź bardzo dokładnie treść
19 maj 22:41
robinka: r1 powinien wynosić 1 cm, ale wydaje mi się, że coś w treści zadania jest nie tak ogólnie.
19 maj 22:45
OliFka: Wierzcie mi, albo nie, ale chodzę do dobrego LO i jestem bardzo dobra z matematyki, ale to
zadanie zabrało mi dziś pół dnia... Kompletnie nie wiem o co w nim chodzi... Najwidoczniej
musi być błąd w treści zadania, bo przecież oczywiste jest, że r1+r2=3+4=7, nie może być
inaczej...
19 maj 22:47
Godzio: prawdopodobnie błąd bo jak widać z trygonometrii też wychodzi sprzeczność
19 maj 22:49
Basia:
Są dwie możliwości:
1. zadanie złośliwe (odl.=r1+r2=7 i koniec, nic mnie kąt nie obchodzi)
2. kąt jest podany nieprawidłowo (nie może być 30 st.) i pytanie źle sformułowane
19 maj 22:53
Bogdan:
| R − r | | R − r | | 1 | |
| = sin30o ⇒ |
| = |
| ⇒ 2R − 2r = R + r |
| R + r | | R + r | | 2 | |
R = 3r
Jeśli prosta k styczna do dwóch okręgów stycznych zewnętrznie tworzy z prostą przechodzącą
przez ich środki kąt równy 30 stopni, to promień większego okręgu jest 3 razy dłuższy od
promienia mniejszego okręgu.
19 maj 23:26