Proszę bardzo o rozwiązanie:))
Karolcia:): Za pewną kwotę pieniędzy można kupić 4kg cukierków po 4,5zł.Ile kilogramów cukierków tańszych o
20% kupimy za tę samą kwotę
19 maj 18:35
Karolcia:): Za pewną kwotę pieniędzy można kupić 4kg cukierków po 4,5zł.Ile kilogramów cukierków tańszych o
20% kupimy za tę samą kwotę
19 maj 18:42
ziom: kupujemy 4 kg cukierkow, a kilo kosztuje 4,5. wiec tak:
4,5*4= 18zl −−−> za tą kwote kupujemy cukierki
4,5 − 100%
x − 20% i metoda na krzyz, (4,5*20) \ 100= 90 \ 100 = 0,9
4,5 − 0,9= 3,6 zl za kilo tanszych cukierkow
teraz 18zl \ 3,6= 5kg
odp. kupimy 5kg cukierkow
20 maj 11:26