logarytm
rox: Oblicz log1827 jeśli log182=m2
19 maj 18:31
Basia:
na pewno log182 ?
a może jednak log183 ?
19 maj 18:40
rox: na pewno i właśnie dlatego nie wiem jak to zrobić:(
19 maj 18:47
Basia:
1.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
log182= |
| = |
| = |
| = |
| | log218 | | log2(2*9) | | log22+log29 | |
2.
| | log227 | |
log1827 = |
| = |
| | log218 | |
log
23 wyliczysz z równania
i podstawisz do 2.
19 maj 19:02
Kalhiri: nie wiem czy to ma jakiś sens, ale:
√18m = 2
3
√2m = 2
x = 27
| | 3√2m * 27 | | 3(√2m * 9) | | 3(√2m * √3) | | 3(√2 * 3m) | |
x = |
| = |
| = |
| = |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
19 maj 19:04
rox: Dzięki
19 maj 19:22
Basia:
drobny błąd Kalhiri
√18m = √9m*2m = 3m*√2m
19 maj 21:12