okrag opisany na trojkacie. pole trojkata.
troooojkat: zad.1 wysokość trójkąta równobocznego jest o 3cm dłuższa od promienia okręgu opisanego na tym
trójkącie. oblicz pole tego trójkąta.
bylabym wdzieczna, za pomoc.
19 maj 18:08
Godzio:
| | 2 | | 2 | | a√3 | | a√3 | |
r = |
| h= |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 3 | |
h − 3 = r
3a
√3 − 18 = 2a
√3
a
√3 = 18
a = 6
√3
19 maj 18:11
Eta:
h= R+3 => h−R= 3
3a
√3−2a
√3= 18
a
√3= 18
| | a2√3 | | (6√3)2*√3 | | 36*3*√3 | |
P= |
| = |
| = |
| = 9*3√3= 27√3 cm2
|
| | 4 | | 4 | | 4 | |
19 maj 18:14
Kalhiri: Wysokość trójkąta równobocznego:
Wiadomo, że okrąg opisany na trójkącie równobocznym ma swój środek w miejscu przecięcia się
| | 2 | |
wysokości trójkąta, a wiadomo, że wysokości tego trójkąta przecinają się w |
| swojej |
| | 3 | |
długości, więc promień koła:
Myślę, że mając te dane poradzisz sobie z dalszym rozwiązaniem tego zadania

Pozdrawiam.
19 maj 18:15
troooojkat: dzieki wielkie!
19 maj 18:27