ciąg arytmetyczny
ciągii: oblicz wyrazy a15 i a103 ciągu arytmetycznego (an) w którym suma n początkowych wyrazów
okreslona jest wzorem Sn = 3n2 + 5n
19 maj 18:04
Godzio:
S
n = a
1 + a
2 + a
3 + ... a
n−1 + a
n
S
n−1 = a
1 + a
2 + a
3 + ... + a
n−1
S
n − S
n−1 = a
n
S
15 − S
14 = a
15
a
15 = 3 * 15
2 + 5 * 15 − 3*14
2 − 5 * 14 = ...
analogicznie a
103
Powodzenia
19 maj 18:09
Basia:
można zastosować bardziej ogólne podejście
an=Sn−Sn−1 = 3n2+5n − [3(n−1)2+5(n−1)]=
3n2+5n− [ 3(n2−2n+1)+5n−5 ]=
3n2+5n−[ 3n2−6n+3+5n−5 ]=
3n2+5n−3n2+n+2=
6n+2
a15=6*15+2=92
a103=6*103+2=618+2=620
19 maj 18:22