pomóżcie
mateos133: zad 1
Ile krawędzi , ścian i wierzchołków ma graniastosłup
a) Czworokątny c) ośmiokątny
b) dziesięciokątny d) siedemnastokątny
zad 2
Ile wierzchołków ma graniostosłup o :
a) siedmiu ścian b) dziesięciu ścianach
zad 3
Ile ścian ma graniostosłup o :
a) dwunastu wierzchołkach b) sześciu wierzchołkach
zad 4
ile krawędzi ma ostrosłup o
a) pięciu ścianach b) ośmiu ścianach
zad 5
ile ścian bocznych ma ostrosłup o :
a) sześciu krawędziach b) czternastu krawędziach
19 maj 17:43
Kalhiri: 1.
a) czworokątny:
krawędzi: 4 * 3 = 12
ścian: 4 + 2 = 6
wierzchołków 4 * 2 = 8
b) dziesięciokątny
krawędzi: 10 * 3 = 30
ścian: 10 + 2 = 12
wierzchołków 10 * 2 = 20
itd.
2.
a) siedem ścian czyli jest to graniastosłup o pięciokącie w podstawie (7 − 2 = 5).
liczba wierzchołków: 5 * 2 = 10
itd.
3.
a) dwanaście wierzchołków czyli jest to graniastosłup sześciokątny (12 : 2 = 6)
liczba ścian: 6 + 2 = 8
itd.
4.
a) ostosłup o pięciu ścianach to ostrosłup o czworokącie w podstawie.
liczba krawędzi: 4 * 2 = 8
itd.
5.
a) ostrosłup o sześciu krawędziach to ostrosłup z trójkątem w podstawie.
liczba ścian bocznych: 3
itd.
mam nadzieję, że rozjaśniłam.
19 maj 18:08