Rownanie kwadratowe
yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy: Rozwiaz rownanie kwadratowe
Zaznaczam, ze nie mialam wielomianow i nie moge ich zastosowac.
| | 1 | | 3 | |
x2 − 3x + |
| − |
| + 4 = 0 |
| | x2 | | x | |
19 maj 16:46
Kejt: gwarantuję Ci, że jeśli masz równania kwadratowe, to wielomiany też miałaś, tylko nie wiesz, że
tak to sie nazywa
19 maj 17:00
Godzio:
| | 1 | | 3 | |
x2 + 2 + |
| − 3x − |
| + 2 = 0 |
| | x2 | | x | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(x + |
| )2 − 3(x + |
| ) + 2 = 0 x + |
| = t |
| | x | | x | | x | |
t
2 − 3t + 2 = 0
Δ = ...
√Δ = ...
t
1 = 1
t
2 = 2
x
2 − x + 1 = 0
Δ < 0 − brak rozwiązań
x
2 − 2x + 1 = 0
(x − 1)
2 = 0
x = 1
19 maj 17:01
Godzio: założenie na początku jeszcze dopisz x ≠ 0
19 maj 17:01