matematykaszkolna.pl
Estry.... _All: rysunekChemia emotka Witam. Zna ktoś z Was może wzór na siarczan dietylu? Nie wiem jak zapisać ten ester I proszę o sprawdzenie − czy tak wygląda narysowany przeze mnie wzór na benzoesan metylu?
19 maj 16:26
Kejt: (C2H5)2SO4
19 maj 17:08
_All: Thxemotka
19 maj 17:14
_All: A wzór formaliny to jest po prostu wzór aldehydu mrówkowego?
19 maj 17:25
Kejt: chyba tak..
19 maj 17:29
_All: I jeszcze jedno pytanie? Czy tristearynian glicerolu to jest po prostu masło?emotka
19 maj 18:52
_All:
19 maj 20:02
Mateusz: Formalina to aldechyd mrowkowy czyli metanal benzoesan metylu ten wzor jest jak najbardziej prawidłowy tristearynian glicerolu to nie masło w masle masz wiele kwasów tłuszczowych np palmitynowy laurynowy
19 maj 20:25
_All: Hm. a jaki jest przykładowy wzór jakiegokolwiek masła? Jest on złożony z wielu kwasów tłuszczowych?
19 maj 20:28
Mateusz: Nie ma jakiegos wzoru chemicznego masła jest to emulsja ktora skłąda sie z wielu związkow chemicznych witaminy etc a o co cie pytają w zadaniu z tym masłem
19 maj 20:31
_All: Nie w sumie to w zadaniu o nicemotka Bo to nie zadanie tylko czysta ciekawośc, bo ucze do spr i zastanawiałam czy właśnie ten tłuszcz to jest masło. Dziękuję za zainteresowanie i odpowiedźemotka
19 maj 21:30
Mateusz: Masło jest mieszaniną estrów glicerynowych kwasów tłuszczowych więc nie mozna powiedziec ze tylko tristearynian glicerolu jest masłem
19 maj 22:38