skróć ułamek
Błażej: Skróć ułamek występujący we wzorze funkcji : f(x)= x5−1(x2−1)(x4+x3+x2+x+1)
a)Naszkicuj wykres funkcji g(x)=|f(x)|−3
19 maj 16:24
Błażej: | | x5−1 | |
f(x)= |
| |
| | (x2−1)(x4+x3+x2+x+1) | |
19 maj 16:25
Błażej: pomoże mi ktoś rozwiązać te zadanie?
19 maj 16:27
Godzio: x2 − 1 = (x−1)(x+1)
i taka podpowiedź
an − bn = (a−b)(an + an−1b + an−2b2 + ... + a2bn−2 + abn−1 + bn)
np.
x7 − 1 = (x−1)(x6 + x5 + x4 + x3 + x2 + x + 1)
19 maj 16:35
Błażej: i dalej nie wiem o co chodzi

..
19 maj 16:44
paziówna: x5 − 1 = (x−1)(x4+x3+x2+x+1)
19 maj 17:33