walec prosze o pomoc w zadaniu
magda: Firma otrzymała zamówienie na wykonanie dwóch rodzajów puszek o pojemności 1 litra każda.
Puszki pierwszego rodzaju będą miały średnice 14cm, puszki drugiego rodzaju średnice 10 cm.
Ile cm będą miały wysokości tych puszek? Na który rodzaj puszek potrzeba więcej blachy?
19 maj 16:06
Godzio:

5 cm = 0,5dm
7 cm = 0,7dm
V
1 = π*0,5
2 * H
1 = 1 dm
3
V
2 = π * 0,7
2 * H
2 = 1 dm
3
| | 1 | |
Pc1 = 2π*0,52 + 2π*0,5* |
| = 0,5π + 0,25 ≈ 1,82dm2 |
| | 0,25π | |
| | 1 | |
Pc2 = 2π*0,72 + 2π*0,7* |
| = 0,98π + 0,686 ≈ 3,76 dm2 |
| | 0,49π | |
19 maj 16:28
Godzio: P
c10,5π +
4 ≈ 5,57
P
c2 = 0,98π + 2,86 ≈ 5,93
coś mi się tam pomyliło
19 maj 16:30
magda: dzieki
19 maj 16:45