sześcian
Hania =): Oblicz pole powierzchni cąłkowitej sześcianu, jezeli wiesz, ze po zwiększeniu jego krawędzi o
1cm otrzymujemy szcześcian o objętośći o 61 cm3 większej.
19 maj 16:05
Kejt:
V=a3
(a+1)3=a3+61
a3+3a2+3a+1=a3+61
3a2+3a+1=61
3a2+3a−60=0
dalej dasz radę?
19 maj 16:09
Hania =): raczej tak

tylko powiedz mi skąd masz ten początek?
19 maj 16:13
Hania =): ups.. delta mi wyszła ujemna
19 maj 16:17
Godzio:
3a2 + 3a −60 = 0
a2 + a − 20 = 0
Δ = 1 − 4 * 1 *(−20) = 1 + 80 = 81
19 maj 16:17
Kejt:
objętość to a
3 ("a" to krawędź)
gdy zwiększamy krawędź o jeden: a+1 to jego objętość zwiększa się o 61cm
3: a
3+61.. hmm.. mam
nadzieję, że choć trochę jaśniej
19 maj 16:21
Hania =): ale czemu a+1 jest do kwadratu
19 maj 16:23
Kejt: do sześcianu. to wynika ze wzoru na objętość. −> V=a3 więc aby obliczyć tą drugą objętość też
musimy podnieść do sześcianu ;>
19 maj 16:25
Hania =): ahaaaa

juz rozumiem

dziękuuuję
19 maj 16:27