sześcian
Hania =): Pole powierzchni szcześcianu jest równe 36 cm3. Oblicz długość przekątnej.
19 maj 16:02
Kejt: chyba 36cm2...
P=6a2=36
6a2=36
a2=6
a=√6
d=a√3=√6*√3=√18=3√2
19 maj 16:05
Hania =): a skąd wiemy ze d−= a
√3
19 maj 16:07
Kejt: Taki jest wzór na przekątną w sześcianie.
19 maj 16:09
Kejt: udowodnić? ;>
19 maj 16:09
Hania =): udowodnić
19 maj 16:10
Kejt:

długość zielonej przekątnej:(z)
z
2=a
2+a
2
z
2=2a
2
z=a
√2 <− wzór na przekątną w kwadracie
czerwona:(c)
c
2=a
2+z
2
podstawiamy za "z" to z poprzedniego równania:
c
2=a
2+a(
√2)
2
c
2=a
2+2a
2
c
2=3a
2
c=a
√3 <− wzór na przekątną
;>
19 maj 16:18
Hania =): aaa

dziękuję
19 maj 16:21
Kejt: a proszę
19 maj 16:22