POMOCY!!!!!!
Monika: mONIKA WPLACILA DO BANKU 1500 ZŁ. KAPITALIZACJA ODSETEK NASTEPUJE CO KWARTAŁ Z OPROCENTOWANIEM
4% W SKALI ROKU.jAKA KWOTA BEDZIE NA KONCIE MONIKI PO 2 LATACH?
19 maj 15:49
Monika: Kurcze pomozcie cos, bo nie moge z tym ruszyc... musze podstawic do tego wzory: k(1+p%)n
19 maj 15:56
19 maj 16:15
Kuba: Z wzoru k=k(1+p/m*0.8)n*m
K=1500(1+8/625)8=1500(1.0128)8
19 maj 16:15
Kuba: k to kwota poczatkowa p to procent m ilosc kapitalizacji w ciagu roku 0,8 podatek belki

no i
n liczba lat
19 maj 16:16
19 maj 16:16
Kuba: Bo podnosisz to w nawiasie do potegi m*n czyli ilosc lat tazy ilosc kapitalizacji w cagu roku
kwartal to 1/4 roku
19 maj 16:17
Monika: o.8 bo na dwa lata od razu tak?
19 maj 16:17
Kuba: Yhy
19 maj 16:18
Monika: ale wynik w ks sie rozni
19 maj 16:22
Monika: 
chyba cos nie tak
19 maj 16:25