Damian: Liczba naturalna ma dokładnie cztery dzielniki, a ich suma jest równa "s". Znajdź tę
liczbę, jeśli
a) s=56
b) s=40
Proszę o pomoc.
13 gru 23:39
Basia:
każda liczba dzieli się przez 1 i samą siebie czyli
1+n1+n2+n3=56
n1+n2+n3=55
n1*n2=n3
n1+n2+n1*n2=55
n1(1+n2)=55-n2
n1=(55-n2) / (1+n2)
i teraz to już metodą prób i błędów chyba
n2=3 n1=13
n=39
1+3+13+39=56
13 gru 23:55
Basia:
1+n1+n2+n=40
n=n1*n2
n1+n2+n1*n2=39
n1=(39-n2) / (1+n2)
n2=3 n1=36/4=9
3*9=27
dzielniki: 1,3,9,27
1+3+9+27=40
a trzy dlatego (w obu wypadkach), że to pierwsza liczba, która "pasuje"
1 odpada, bo już była uwzględniana jako dzielnik
a 2 daje wyniki bez sensu np. 53/3 i 37/3 a to nie są liczby naturalne
14 gru 00:01
Damian: Dziękuje
14 gru 00:02
girt: Ale dlaczego n2 równa się 9,przecież n2 ma być liczbą pierwszą?
7 wrz 00:22
ICSP: albo potęga któregoś innego dzielnika
7 wrz 00:23
Aga1.: D24={1,2,3,4,6,8,12, 24}
Dzielniki są liczbami pierwszymi lub iloczynem któryś dzielników
np. 6=2*3
7 wrz 10:24