orotgonlnosc funkcji
kamil: Ortogonalnosc funkcji
1 czy moglby ktos rozwinac te pojecie w sposob jak najbardziej 'ludzki'.
2 dla ktorego z ukladow pkt funkcje f=x oraz g=2x2 sa ortogonalne
a) 0, 1, 2
b)−1, 0 ,1
c)1, 2, 3
d) −5, 0 ,5
19 maj 13:15
19 maj 14:46
b.: ad 2, nie napisales wszystkiego, co to za punkty? jaki jest iloczyn skalarny?
treść jest na razie niepełna
19 maj 14:47
kamil: R.W.16l wielkie dzieki, b. niestety to jest cala tresc zadania testowego
19 maj 18:20
kamil: w sumie troche sie pospieszylem z tym dziekowaniem

nadal nie rozumiem tego,poniewaz jest
tutaj nowa o funkcjach a nie o wektorach. nie wiem czy mam te pkt podstawiac do wzoru i mnozyc
cyz jak?
19 maj 18:24
kamil: prosze o pomoc
19 maj 18:47
kamil: ponawiam
19 maj 19:55
kamil: niech mi tylko ktos podwierdzi lub zaprzeczy moje rozwiazanie
dla −5,0,5
f*g= −5*2*52+0*2*02+5*2*52=0 czy jest to dobre rozwiazanie?
biore to ze wzoru a*b=a(x)*b(x)+a(y)*b(y)+a(z)*b(z)
19 maj 20:05
b.: skoro twierdzisz, ze to cala tresc, to moze powiedz, skad to zadanie masz?
o ortogalnosci funkcji mozna mowic, jesli te funkcje sa z jakiejs przestrzeni funkcyjnej z
iloczynem skalarnym
typowy przyklad: C[0,1] (rzeczywiste funkcje ciagle na odcinku [0,1]) z iloczynem skalarnym
okreslonym wzorem
f o g = ∫01 f(x)g(x) dx
a moze masz definicje ortogonalnosci powyzej tresci zadania?
19 maj 20:18
Basia:
Witaj b. !
Myślałam, że już zupełnie zgłupiałam. Całe szczęście, że napisałeś to co wyżej.
W poście kamila jakaś dziwna ta definicja iloczynu skalarnego.
Nie twierdzę, że nie można sobie takiego działania określić. Można oczywiście, ale czy to można
też nazwać iloczynem skalarnym ? Prawie nic już nie pamiętam z analizy funkcjonalnej.
19 maj 20:39
b.: Witaj Basiu! taki wzór można nazwać iloczynem skalarnym o ile przestrzeń będzie nie za duża (co
najwyżej wymiaru 3), bo w przeciwnym razie nie będzie spełniony warunek
f o f = 0 => f = 0
np. na C[−1,1] to nie bedzie iloczyn skalarny, bo istnieja niezerowe funkcje f ∊ C[−1,1] takie,
ze
f o f = f(−1)2 + f(0)2 + f(1)2 = 0
ale z tego, co jest napisane trudno zgadnąć, czy to o taki iloczyn skalarny chodzi czy nie
(w zasadzie powinna też być przestrzeń opisana)
19 maj 21:12
Basia:
jeśli funkcje mogą przyjmować wartości inne niż rzeczywiste, a sądzę, że tu do funkcji
rzeczywistych należy się ograniczyć
19 maj 21:40