geometria
terminex: Zad. Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt prostokątny o kącie ostrym równym 45 stopni.
Jego przeciwprostokątna ma 8√2 cm. Przekątna ściany bocznej z krawędzią boczną tworzy kąt 60
stopni. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa. Rozpatrz dwa przypadki
19 maj 12:10
ANA: nie wiesz jak narysować czy w czym problem?
19 maj 14:29
terminex: w rysunku trochę i coś mi zły wynik wychodzi
19 maj 20:28
robinka:

α=45
c=8
√2
a=8
H= wysokość graniastosłupa
Pierwszy przypadek
tg60=H/a
√3=H/8
8
√3=H
Pc=2Pp+Pb
Pb=2*8*8
√3+8
√2*8
√3
przypadek drugi
tg60=H/c
√3=H/8
√2
8
√6=H idalej liczmy analogicznie jak w przypadku pierwszym
tak to liczyłeś ?
19 maj 20:45
19 maj 21:09
robinka: tak
19 maj 21:10
robinka: ja ci narysowałam podstawe
19 maj 21:10
robinka: narysuje ci zaraz cały graniastosłup
19 maj 21:10
terminex: | | 64 | |
w odpowiedzi jest |
| (3+2*√3+√6) − 1 przypadek |
| | 3 | |
| 64 | |
| (3+2√6+2√3) − 2 przypadek |
| 3 | |
19 maj 21:13
robinka:

α=60
zauważyłam błąd w liczeniach założyłam zły kąt
powinno być
tg60=c/H oraz tg60=a/H
19 maj 21:16
robinka: α=45
c=8√2
a=8
H= wysokość graniastosłupa
Pierwszy przypadek
tg60=H/a
√3=H/8
Pc=2Pp+Pb
Pp=32
| | 8√3 | | 8P{3} | |
Pb=2*8* |
| +8√2* |
| |
| | 3 | | 3 | |
to jest taki sam wynik jak w odpowiedziach do pierwszego przypadku
19 maj 21:25
terminex: aha dzięki
19 maj 21:26