Ale dziwne !!
Kharr: 2.Wielomian W(x)=−x3+5x2+ax+b jest równy wielomianowi P(x)=(x−1)2(c−x), gdzie c≠1
a)wyznacz a,b,c
b)dla wyznaczonej wartosci c rozolz na czynniki wielomian F(x)=P(x+2)−4(1−x).
3.Wyznacz wartosc parametru a tak,aby po podzieleniu wielomianu
W(X)=3x3+(a3−a2+10a)x2−8x−40 przez dwumain (x−1) otrzymac reszte rowna (−36). Dla
znalezionej wartosci a rozolz wielomian W(x) na czynniki
4.Dany jest wielomian W(x)=x4+x2+ax+b x∈R
a)Wyznacz a i b, wiedzac ze wielomian jest podzielny przez x2−1
b)Dla wyznaczonych wartosci a i b rozwiaz rownanie W(x+3)=0
c)Dla wyznaczonych wartosci a i b rozwiaz rownanie W(x)=x4+x3
5.Dany jest wielomian W(x)=−3x4+ax3+12x2−24x, o ktorym wiadomo ze jednym z jego miejsc
zerowych jest 2
a)Wyznacz wartosc parametru a i pozostale miejsca zerowe tego wielomianu
b)Majac wyznaczona wartosc a, wskaz zbior tych argumentow, dla ktorych wielomian W(x) przyjmuje
takie same wartosci jak wielomian F(x)=3x3+6x2−24x
6.Reszta z dzielenia wielomianu W(x)=3x3+(a2+3)x2−ax−a3 przez dwumian (x+1) wynosi −2.
Oblicz wartosc parametru a. Dla znalezionej wartosci parametru wyznacz pierwiastki wielomianu
W(x).
Może mi ktoś z nielicznych pomóc?
19 maj 06:28
robinka: 2
a

P(x)=(x
2−2x+1)(c−x) wymnóż i porównaj z W(x)
4.
W(1)=1+1+a+b=0
W(−1)=1+1−a+b=0
2+a+b=0
2−a+b=0
4+2b=0
b=−2
a=0
W(x)=x
4+x
2−2
b)W(x+3)=0
(x+3)
4+(x+3)
2−2=0
(x+3)
2=t
t
2+t−2=0
Δ=1+8>0 trzeba policzyć t
1 i t
2 i porównać (x+3)
2
c)x
4+x
2−2=x
4+x
3
x
3−x
2+2=0
wydaje mi się, że nie ma rozwiązania tego równania
19 maj 07:52
robinka: 5.W(x)=−3x4+ax3+12x2−24x
W(2)=−3*16+a*8+48−48=0
−48+8a=0
a=6
W(x)=−3x4+6x3+12x2−24x=x(−3x3+6x2+12x−24)=x[(−3x2(x−2)+12(x−2)]=x(−3x2+12)(x−2)=
x*(x−2)2*(x+2)=0
x=0
x=2
x=−2
19 maj 07:58