| √5 | ||
Wiedząc ze sinα * cosα = | Oblicz sin4α * cos4α . Uzasadnij i udowodnij ze rownosc | |
| 6 |
| tgα +1 | sinα + cosα | |||
= | ||||
| tgα −1 | sinα − cosα |
| √5 | ||
sinα*cosα= | ||
| 6 |
| √5 | 25 | |||
sin4α*cos4α=( | )4= | |||
| 6 | 1296 |
| tgα+1 | sinα/cosα+1 | |||
L= | = | =
| ||
| tgα+1 | sinα/cosα−1 |
| (sinα+cosα)/cosα | sinα+cosα | |||
= | = | =P | ||
| (sinα−cosα)/cosα | sinα+cosα |
| sinα+cosα | |
=P | |
| sinα−cosα |
| sinα + cosα |
| ||||||||||||
P = | = | = | |||||||||||
| sinα − cosα |
|
| tgα + 1 | ||
= | = L | |
| tgα − 1 |
To w tym momencie jak to rozwiazac ?
a za druga czesc zadania dzieki bo bym sto
lat myslal bym nie wymyslil
| √5 | ||
Wiedząc, że sinα * cosα = | obliczyć sin4α + cos4α. | |
| 6 |
| √5 | 5 | |||
= sin4α + 2*( | )2 + cos4α = sin4α + cos4α + 2* | |||
| 6 | 36 |
| 5 | ||
1 = sin4α + cos4α + 2* | ⇒ sin4α + cos4α = .... | |
| 36 |