matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
trygonometria, upraszczanie :
Uprościć:
cos(360−α)sin(−α)ctg(−α−90)
tg(540+α)sin(α−180)tg(−α)
18 maj 22:34
Lucyna:
cos(360−α)=cosα sin(−α)=−sinα
cos(−α−90)
cos(α+90)
−sinα
ctg(−α−90) =
=
=
= tgα
sin(−α−90)
−sin(α+90)
−cosα
tg(540+α) = tg(π+α) = tgα sin(α−180) = −sin(π−α) = −sinα To teraz podstawmy to do wzoru:
cosα(−sinα)tgα
cosα
cosα
cos
2
α
=
= −cosα
= −
tgα(−sinα)(−tgα)
−tgα
sinα
sinα
Powinno być dobrze o ile się gdzieś nie pomyliłam
18 maj 22:53