matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pole trapezu
D:
W trapezie równoramiennym krótsza podstawa ma 9 cm, przekątna 17cm a ramię 10 cm. Oblicz pole tego trapezu.
18 maj 22:21
Godzio:
x
2
+ h
2
= 10
2
(x+9)
2
+ h
2
= 17
2
x
2
+ h
2
=100 x
2
+ h
2
+ 18x + 81 = 289 − −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− −18x − 81 = − 189 −18x = − 108 x = 6 h
2
= 64 h = 8
9 + 21
* 8 = 30 * 4 = 120
2
18 maj 22:25
D:
dzięki wielkie
18 maj 22:30