Ciag geometryczny
Luki: Jaką łącznie drogę w pionie przebędzie do ósmego odbicia piłka rzucona z wysokości 128 cm,
jeśli po każdym kolejnym odbiciu osiąga ona połowę wysokości, na jaką wzniosła się po
poprzednim odbiciu ?
18 maj 22:19
Lucyna: To jest dość ciekawy ciąg geometryczny.
Ponieważ piłka po odbiciu wzniesie się tyle samo co opadnie, czyli pokona jakby dwukrotnie tą
samą drogę, tzn po spadku ze 128cm wysokości wzniesie się na 64cm ale w górę i dół to razem
128 następny będzie o połowę mniejszy 64 startowa wysokość nam zaburza wzór na sumę ciągu
geometrycznego ale to możemy ominąć w takiej postaci:
| | | | | |
S8 = 128 + 128 |
| = 128 + 128 |
| = 128 + |
| | | | | |
| | 127 | |
128 |
| 2 = 128 + 254 = 382cm |
| | 128 | |
18 maj 22:40
tadzik:

DLACZEGO TYLE?
DOLAN
2 paź 08:23
m: z jakiego wzoru korzystałas?
22 kwi 23:16
Basia:
a niby dlaczego S
8 ?
kto powiedział, że nadal nie może się odbijać ?
mamy H=128 + 2*∑a
n
| | 1 | |
gdzie ∑ oznacza sumę nieskończoną ciągu geometrycznego = a1* |
| |
| | 1−q | |
a
1 = 64 q=
12
128 występuje tylko raz bo przecież już nie wraca na wysokość 128 tylko na wysokość 64
i mamy
| | 1 | |
H = 128+64* |
| = 128+64*2 = 256 |
| | 1−12 | |
22 kwi 23:22
Basia:
a sorry w treści jest "do ósmego"; przeoczyłam
no to mamy
H = 128+2*S
8
a
1 =64 q=
12
| | 1−q8 | | | |
H = 128 + 2*a1* |
| = 128+2*64* |
| |
| | 1−q | | 1−12 | |
128 to spadek (i tylko spadek)
pierwsze odbicie dale 64+64
drugie 32+32
trzecie 16+16
.....................
ósme
12
moim zdaniem tak to powinno być
22 kwi 23:28
Basia: ja to zrozumiałam "do ósmego włącznie"
Lucyna "to co było zanim nastąpiło ósme odbicie"
Kwestia interpretacji to tylko jest
Zasada ta sama
22 kwi 23:30