funkcja kwadratowa
Ewa: Pomóżcie błagam
W trójkąt równoboczny o boku 8 cm wpisano prostokąt tak, że jeden bok zawiera się w podstawie
trójkąta, a dwa pozostałe wierzchołki prostokąta należą do ramion trójkątów. Wyznacz długość
boków prostokąta jeżeli pola trójkątów przylegających do boków prostokąta są równe.
18 maj 21:23
helpp: wylicz h, a potem z talesa. nie pyttaj sie dokladnmie ocb bo sama tego nie rozumiem ale mialam
identyczne zad tylko ze z kwadratem i tak babka robila.
moooze trohe ci pomoglam
18 maj 21:51
Lucyna:

Z tw.Talesa mamy poniższe równanie:
A teraz z warunku zadania na równość pól:
| 1 | | a | | 1 | |
| (4− |
| )b = |
| a(4√3−b)
|
| 2 | | 2 | | 2 | |
Jak rozwiążesz ten układ to wyjdą mało przyjemne liczby acz prawdziwe.
a=8
√2 − 8 oraz b = 8
√3 − 4
√6
18 maj 22:18
Ewa: dzięki
18 maj 22:51