luck: an = n-1/n+2
13 gru 23:34
luna:
I co dalej

jakie pytanko do zad?
13 gru 23:40
Basia:
no i co z tym trzeba zrobić?
pewnie granicę obliczyć
dzielimy licznik i mianownik przez najwyższą potęgę mianownika czyli przez n i mamy
an=(1-1/n) / (1+2/n)
przy n→+∞ 1/n → 0 i 2/n → 0 czyli
an→(1-0)/(2-0)=1/2
13 gru 23:41
luck: musimy zbadać monotoniczność ciągu
13 gru 23:44
luna: Basia! granica w/g mojego "gustu " byłaby równa 1
13 gru 23:46
luna:
zbadaj różnicę an+1 - an jeżeli >0 -- c. rosnacy
jeżeli <0 -- malejący
jeżeli = 0 -- stały
13 gru 23:50
luck: ok dzięki
13 gru 23:51
xpt: Basiu - taka mała podpowiedź - niektórzy w opisie zadania dają polecenie, dlatego możesz
zobaczyć treść zadania spoglądając na tytuł strony.
Żeby zbadać monotoniczność musisz sprawdzić jak ma się an+1 do an
an = (n-1)/(n+2)
an+1 = n/(n+3)
an+1 - an = n/(n+3) - (n-1)/(n+2) =
[(n+2)-(n+3)(n-1)]/[(n+2)(n+3)] = [n2+2n-n2-2n+3] / [(n+2)(n+3)] = 3 /
[(n+2)(n+3)]
Gdy an+1 - an > 0 to funkcja rośnie, gdy an+1 - an < 0 to maleje
Oznaczasz na poziomej osi wartości -3 oraz -2 i sprawdzxasz w jakich przedziałach
(n+2)(n+3) jest większe a w jakich jest mniejsze od 0 (w -3 i -2 jest równe).
Po otrzymaniu wyniku (większe od 0 dla wartości mniejszych niż 3 i większych niż 2)
odpowiadasz:
Ciąg jest rosnący dla n należącego do zbioru (-∞,-3) oraz (-2,+∞).
Ciąg jest malejący dla n należącego do zbioru (-3,-2)
Niestety nie pamiętam jaki był kod ASCII do znaku "należy do zbioru" więc napisałem
słownie.
Natomiast oraz jest poprawnie.
13 gru 23:57
luna:
n
an+1= ------------
n+3
n n-1 n(n+2) - (n+3)(n+2) 3
----------- - ---------- = ---------------------- = --------- >0
(n+2) (n+3)(n+2) (n+3)(n+2) (n+3)(n+2)
więc ciąg rosnacy
14 gru 00:02
luna:
W/g mnie ponieważ n⊂N to mianownik zawsze dodatni
czyli pozostaje zbadać licznik w tym przypadku 3>0
czyli ciag rosnący Tak?
14 gru 00:07
Basia:
jasne, że 1; znów mi się cyferki poprzestawiały
oczywiście luna masz rację;
xpt zapomniał, że tu n oznacza liczbę naturalną i zbadał monotoniczność funkcji
f(x)=(x-1)/(x+2)
14 gru 00:15
luna: Noooo

bo już myślałam,że coś ze mną nie tak
14 gru 00:16
luna :
xpt

miałes sie już dzisjaj nie mylić

zmeczenie

daje znać


pora spać pozdrawiam do jutra
14 gru 00:27
szymon: jak to razwiazac ?
bede wdzieczny

za pomoc
21 paź 18:57