Kombinatoryka
Filip: Cyfry 0,1,2,3,4,5,6 ustawiamy losowo tworząc ciąg i potraktujmy go jako liczbę siemiocyfrową,
której pierwszą cyfrą nie może być 0. Ile jest możliwych takich ustawień, w których otrzymamy
liczbę siedmiocyfrową podzielną przez 4?
18 maj 21:17
Eta:
liczby podzielne przez 4 , to takie , których dwie ostatnie dzielą się przez 4
1) weźmy te z zerem : 04 , 20, 40, 60, −−−− jest ich cztery
pozostałe pięć dowolnie na 5! sposobów
zatem jest ich: 4*5! = 4*120= 480
1) teraz nie mające zera na dwu ostatnich miejscach:
12, 16, 24, 32, 36, 52, 56, 64 −−−−− jest ich osiem na dwu ostatnich miejscach
na pierwszym miejscu nie może być zera i tych dwu ostatnich
czyli na pierwszym miejscu mamy tylko 4 możliwości a na czterech pozostałych miejscach
4! możliwości
więc jest ich: 4*4!*8= 4*24*8= 768
R−M : 480+ 768= 1248 takich ustawień
18 maj 22:41