trygonometria
tryggonometraaaa: sprawdź tożsamość
cos2(4π−x)tg2(9π+x) + 1 = cos
4x
(9π+x)+1 jest również w mianowniku
18 maj 20:54
Bogdan:
Zastosuj dużą literkę U przy zapisywaniu ułamków i zapisz zadanie jeszcze raz.
18 maj 21:04
tryggonometraaaa: | cos2(4π−x) | |
| = cos4x |
| tg2(9π+x)+1 | |
18 maj 21:07
tryggonometraaaa: nie wiem o co chodziz tymi π. wskauja mi znak czy cos?

Sory ale na prawde nie rozumiem
tego
18 maj 21:08
Bogdan:
cos(2*2π − x) = cos(2π − x) = cosx (IV ćwiartka),
cos
2(4π − x) = cos
2x.
tg(4*2π + π + x) = tg(π + x) = tgx (III ćwiartka),
| | sin2x | |
tg2(9π + x) = tg2x = |
|
|
| | cos2x | |
18 maj 21:17