Justyq: Prawdopodobieństwo wybuchu gazu w kopalni wynosi 0,025. W kopalni jest zainstalowany
system alarmowy, który w sytuacji zagrożenia zawodzi w 12% przypadków. Fałszywy alarm
zdarza się w 15% przypadków. Załóżmy, że włącza się alarm. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że jest on fałszywy?
13 gru 22:53
b.: szukane pstwo = P(nie było wybuchu | właczyl sie alarm) =
= P(nie było wybuchu i włączył się alarm) / P(włączył się alarm)
= 0,975 * 15% / (0,975*15% + 0,025*12%) =
= 0,14625 / 0,14925 = ok. 0,98
13 gru 23:10
Jaś:
P(Fa)= 0,025*0,12*0,15
13 gru 23:11
b.: sorry, błąd, było że zawodzi w 12%, czyli będzie
szukane pstwo = P(nie było wybuchu | właczyl sie alarm) =
= P(nie było wybuchu i włączył się alarm) / P(włączył się alarm)
= 0,975 * 15% / (0,975*15% + 0,025*88%) =
= 0,14625 / 0,16825 = ok. 0,87
13 gru 23:11
Jaś: coś mi się pokićkało


sorry

pewnie że 0,975*0,15
P(F
a) = -------------------------------
(0.975*0,15 + 0,025*0,12)
13 gru 23:17
Jaś: No tak pomyślałem ale że walnałem sie w pierwszej odp
to już sie zdeprymowałem


*0,88
13 gru 23:19
Justyq: Czy to jest ze wzoru na prawdopodobieństwo warunkowe ? Chciałabym się upewnić czy dobrze
myśle.
14 gru 08:45
b.: tak, ze wzoru na p-stwo warunkowe;
a mianownik, czyli P(włączył się alarm) liczymy ze wzoru na p-stwo całkowite
14 gru 11:06