...
anka: W trójkąt równoboczny o boku 8 cm wpisano prostokąt tak, że jeden bok zawiera się w podstawie
trójkąta, a dwa pozostałe wierzchołki prostokąta należą do ramion trójkątów. Wyznacz długość
boków prostokąta jeżeli pola trójkątów przylegających do boków prostokąta są równe.
18 maj 20:10
driver:

P
Δ=8
2√3:4=16
√3, h=4
√3, z=4−0,5x, k=h−y=4
√3−y
y*z:2= x*k:2⇒y*(4−0,5x)=x*(4
√3−y)⇒4y−0,5xy=4
√3x−xy
z*y+0,5kx+xy=16
√3⇒y*(4−0,5x)+0,5(4
√3−y)*x+xy=16
√3
4y+0,5xy=4
√3x
4y+2
√3x=16
√3 trzeba rozw. ten ukł. równ.
18 maj 21:48