wielomiany!
Żaneta: błagam o pomoc mi w zadaniu:
Reszta z dzielenia wielomianu W(x)=x3+2x+m przez (x+2) jest równa (−24). Wyznacz wszystkie
pierwiastki tego wielomianu
18 maj 20:03
kalafiorowa:
podpowiedź:
W(−2)=−24
18 maj 20:09
Godzio:
W(−2) = −24
−8 − 4 + m = −24
m = −12
W(x) = x3 + 2x − 12 = (x−2)(x2 + 2x + 6)
x = 2
18 maj 20:11
Żaneta: to wiem ,bo ze wzoru (x−c) ale dalej nie mam pojęcia..
18 maj 20:11
robinka: W(−2)=−8−4+m=−12+m
−12+m=−24
m=−12
W(x)=x
3+2x−12
W(2)=8+4−12=0
za chwilkę pomyśle nad resztą pierwiastków
18 maj 20:13
Żaneta: oo

nie wpadłam na to
18 maj 20:14
Żaneta: dziekuje wam,

!
18 maj 20:15
robinka: na pewno pierwiastkiem jest x=2

III II I 0
1 0 2 −12
2 1 2 6 0
1 2 6
W(x) =(x−2)(x
2+2x+6)
(x
2+2x+6)
Δ<0
tylko jeden pierwiastek dla tego równania x=2
18 maj 20:16
Żaneta: super! dziekujeee
18 maj 20:17
Żaneta: mam jeszcze jedno zadanko,pomoglibyście mi?
18 maj 20:19
robinka: jakie ?
18 maj 20:39
Żaneta: ....Pierwiastkami wielomianu trzeciego stopnia W(x) są liczby 1,−1. Wielomian ten jest
podzielny przez (x+5).
a)napisz wzór tego wielomianu, jeśli wiadomo, że do wykresu należy punkt A=(−2,18)
b) wyznacz parametry a,b, tak aby W(x)=P(x), jeśli P(x)= 2x3+(a−b)x2−2x+b
18 maj 20:53
robinka: W(x)=ax3+bx2+cx+d
W(1)=a+b+c+d=0
W(−1)=−a+b−c+d=0
W(−5)=−125a+25b−5c+d=0
W(−2)=−8a+4b−2c+d=18
a+b+c+d=0
−a+b−c+d=0 +
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2b+2d=0
b=−d
trzeba będzie to rozwiązać, dużo liczenia
18 maj 21:01
Żaneta: tak myślałam
18 maj 21:04
robinka: a=−c
125c−25d−5c+d=0
8c−4d−2c+d=18
120c−24d=0
6c−3d=18
4c−d=0
2c−d=6
−4c+d=0
2c−d=6
−2c=6
c=−3
d=−12
a=2
b=12
18 maj 21:09
robinka: jednak nie było tak wiele liczenia
18 maj 21:09
robinka: przepraszam
a=−2
18 maj 21:10
robinka: a=3, już mi się liczby mieszkają
18 maj 21:11
Żaneta: dziękuje ślicznie!
18 maj 21:15
robinka: W(x)=3x3+12x2−3x−12
18 maj 21:15
Godzio: A nie łatwiej ta by było:
pierwiastki −1, 1 dzieli sie przez (x+5)
W(x) = a(x+1)(x−1)(x+5) do wykresu nalezy A(−2,18)
18 = a*(−1)*(−3)*(−2)
18 = −6a
−3 = a
a = −3
W(x) = −3(x+1)(x−1)(x+5) = −3(x2 − 1)(x+5) = −3(x3 + 5x2 − x − 5) = −3x3 − 15x2 + 3x + 15
18 maj 21:17
robinka: zauwazyłam pomyłke w liczeniu, zaraz poprawie
18 maj 21:18
Żaneta: i tak i tak dobrze

dziękuje

!
18 maj 21:19
Godzio: ja też zauważyłem błąd

18 = a(−1) * (−3) * 3
a = −2 popraw a dalej już łatwo
18 maj 21:19
Godzio: a = 2

to już ostateczna wersja
18 maj 21:20
Żaneta: już aby sama jeszcze zerknę na tę poprawę,ale wielkie dzieki ,naprawde!
18 maj 21:21
robinka: 5c−d=0
2c−d=6
−5c+d=0
2c−d=6
−3c=6
c=−2
d=−10
a=2
b=10
W(x)=2x
3+10x
2−2x−10
teraz jest dobrze, pasuje do drugiego ,godzio się gdzieś pomylił

b)
P(x)= 2x3+(a−b)x2−2x+b
a−b=10
b=−10
czyli a+10=10
a=0
18 maj 21:21
Godzio: Dobra to żeby to było jakoś uporządkowane:
Wiemy że pierwiastkami wielomianu są liczby: −1 i 1
Wiemy też że dzieli się przez (x + 5).
W takim razie możemy ten wielomian zapisać:
W(x) = a(x+1)(x−1)(x+5)
a) Mamy dany punkt A(−2,18) dzięki któremu wyliczymy "a"
18 = a * (−1) * (−3) * 3
18 = 9a
a = 2
W(x) = 2(x+1)(x−1)(x+5) = 2(x2 − 1)(x + 5) = 2(x3 + 5x2 − x − 5) = 2x3 + 10x2 − 2x − 10
b) W(x) = P(x)
2x3 + 10x2 − 2x − 10 = 2x3 + (a−b)x2 − 2x + b
a − b = 10
b = −10
a + 10 = 10
a = 0
18 maj 21:24
Żaneta: idealnie!

pieknie ! dzieki Wam serdeczne!

wybaczcie,że tyle Wam zawracałam tym głowe
18 maj 21:32