w trójkącie ABC podstawa AB ma długość 1,2 dm , a wysokość opuszczona z wierzchołka C ma
długośc 8 dm .
oblicz długośc boku BC , jeżeli wysokość opuszczona z wierzchołka A jest równa 0,6 dm
Przperaszam ,ze daje takie latwe, ale mam zaleglosci w szkole i nie rozumiem tego
:?
| 1 | ||
P= | *|AB|*h1 | |
| 2 |
| 1 | ||
P= | *|BC|*h2 | |
| 2 |
| 1 | 1 | ||
*1,2*8= | *|BC|*0,6 | ||
| 2 | 2 |
co najważniejsze, pole trójkąta będzie takie samo, niezależnie od tego z której podstawy
będziemy liczyć. tzn.:
| 1.2*8 | ||
P= | ||
| 2 |
| 0,6*|bc| | ||
P= | ||
| 2 |
| 1.2*8 | 0,6*|bc| | ||
= | |||
| 2 | 2 |
porównujemy pola:
| 1 | ||
P(ABC) = | *8*1,2= 4,8
| |
| 2 |
| 1 | ||
i P(ABC)= | *0,6*IBCI= 0,3*IBCI
| |
| 2 |
| 4,8 | ||
IBCI= | = 16 dm | |
| 0,3 |