matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Graniastosłupy... pomocy ???
Karolcia:
W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna podstawy ma dł. 6 cm i tworzy z przekątna graniastosłupa kąt 30 * oblicz objętość i pole całkowite tego graniastosłupa
?
18 maj 19:28
driver:
h
√
3
h
tg30
0
=
⇒
=
⇒3h=6
√
3
⇒h=2
√
3
6
3
6
1
V=P
p
*h=
*6*6*2
√
3
=......
2
1
P
p
=
*6*6=18=a
2
⇒a=
√
18
=3
√
2
2
P
c
=2*18+4*3
√
2
*2
√
3
=.......
18 maj 21:17
Karolcia :
Bardzo dziekuje
18 maj 21:23