nierówność
Agatka: rozwiąż nierówność f(x)>x4+15x+9
18 maj 19:09
b.: hmm ale musisz jeszcze podać wzór na f(x)
18 maj 19:14
Agatka: f(x)=ax2+bx+c
o to chodzi?
18 maj 19:16
Agatka: pomoże mi ktoś w tym zadaniu?:(
18 maj 20:01
Agatka: pilne

proszę o pomoc
18 maj 20:20
Łukasz: mialas na lekcji metode kandydatow?
18 maj 20:25
Łukasz: a0=9 p=+/− 1 +/− 3 +/− 9
a4=1 q= +/− 1
p/q= {+/− 1 +/− 3 +/− 9}
18 maj 20:28
Agatka: nie miałam niestety
18 maj 20:36
b.: raczej powinnaś mieć w zadaniu podaną konkretną postać f,
albo może f(x)=x4+15x+9 > 0? (ale to się wydaje trudne)
sprawdź dokładnie treść
18 maj 20:44
Agatka: tak,bo to jest zadanie z podpunktami(a,b) a zrobiłam,a "b" to jest walsnie ta nierównosc, w
poprzednim podpunkcie wyszedł mi taki y=3x
2+15x+9
pomoże to w czymś

?
18 maj 20:48
robinka: podaj cała tresć zadania to ułatwi sprawę
18 maj 20:50
b.: a no to pewnie f(x) = 3x2+15x+9,
czyli masz do rozwiązania nierówność
3x2+15x+9 > x4+15x+9
spróbuj sama ją poprzekształcać (np. przenieść wszystko na jedną stronę, poupraszczać co się
da, wyłączyć wspólny czynnik przed nawias...)
18 maj 20:51
Agatka: dobrze,spróbuje

i zaraz dam znac co i jak
18 maj 20:53
Agatka: to wyszło mi −x
4+3x
2>0

18 maj 20:55
b.: dobrze, to teraz wyłącz x2 przed nawias i zastanów się, co dalej...
18 maj 20:56
Agatka: aha
18 maj 20:56
Agatka: i wychodzi tak:
−x2(x2−3)>0
−x2(x2−√32)>0
−x2(x−√3)(x+√3)>0
dobrze? co dalej?
18 maj 21:02
b.:

świetnie, i teraz patrzymy na znaki poszczególnych czynników:
−x
2 < 0 dla x≠0, −x
2=0 dla x=0,
x−
√3 < 0 dla x<
√3, =0 dla x=
√3, > 0 dla x>
√3
i podobnie dla 3. czynnika, i na tej podstawie możemy narysować przybliżony wykres funkcji po
lewej stronie i odczytać z niego rozwiązanie (bardzo koślawy rysunek powyżej)
nieco inny sposób jest opisany tutaj:
142 (zobacz też zadania+rozwiązania na tamtej
stronie)
18 maj 21:07
Agatka: aha, no świetne t ojest,na to bym akurat nie wpadła

super! dzięki, i to by było na tyle

pozdrawiam !
18 maj 21:10